Wandelen

Het coachen doen we wandelend in de  prachtige natuur. Uit onderzoek naar wandelcoachen blijken mensen minder symptomen te ervaren van burn-out, minder psychische en lichamelijke stressklachten, minder problemen met concentratie en aandacht, en minder problemen met sociaal functioneren. Zij ervaren na het coachtraject meer werkplezier, bevlogenheid op het werk, hoop, zelfwaardering, mindfulness, en tevredenheid met hun leven dan de deelnemers aan de controlegroep. Wil je meer over het wandelcoachonderzoek lezen: http://bit.ly/2lieltx

B. Hofstede verwoordt in haar boek 'De herontdekking van het lichaam', treffend wat wandelen voor haar heeft betekend tijdens het herstel van haar burn-out. 

"Wanneer je wandelt stap je uit je vertrouwde , statische omgeving. Dat maakt het makkelijker los te komen van kopzorgen en het gangbare spoor van je denken. Maar volgens mij gaat de connectie tussen wandelen en het herstel van chronische stress nog verder, en dat heeft te maken met de innige verbintenis tussen lopen en denken (p78).  
De rest van de wereld wordt door jouw verplaatsingen van jou afgescheiden: wat beweegt, tekent zich scherp af tegen een achtergrond. Zodra je loopt, wordt het daarom duidelijk dat jij zelf de enige werkelijke continuïteit van je bestaan vormt. Wandelen is, op het meest fundamentele niveau, het vaststellen van eigenheid (p83).